Следвайте Гласове в ТелеграмАнонсираните предложения за промени в Конституцията, гарнирани с

...
Следвайте Гласове в ТелеграмАнонсираните предложения за промени в Конституцията, гарнирани с
Коментари Харесай

Петър Витанов: Идеята 3-и март да не е национален празник е позор

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Анонсираните оферти за промени в Конституцията, гарнирани с експресна промяна на националния празник от 3-и март на 24-и май, са същински срам. Това разяснява ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов след днешната конференция на „ Продължаваме промяната -Демократична България “. 

„ Идеята – 3-и март да не е народен празник, е освен е следващия противен опит нацията ни да бъде тежко разграничена, само че и демонстрира незнание. Защото за свободата на България са се били един до друг българи, руснаци, украинци, румънци, финландци и още хиляди почтени наши предшественици. Трети март e датата, която бележи възкресението на българската страна. Може би създателите на днешната концепция не знаят, че през 1951 година 3-и март е разгласен за „ излишък от великобългарския национализъм “ и е анулиран с Кодекса на труда. Всички страни в света дефинират за собствен народен празник ден, в който са получили своята независимост и самостоятелност. Защото това е най-важното изискване за съществуването на една страна “, разяснява Петър Витанов.

Зад концепцията за смяна на националния ни празник евентуално би трябвало да бъдат прикрити други опити за тотална замяна, счита евродепутатът. 

„ Зад предлагането за мандатност на кметовете прозира желанието представители на така наречен „ нови партии “ да завоюват служебно. И сега имаме редица случаи, в които локални феодали не се кандидатират персонално, а стартират свои родственици или бизнес-партньори. Какво ще промени тази искрено лобистка корекция “, попита още той. 

Ограничаването на пълномощията на служебното държавно управление приказва за упоритости да се узурпира цялата власт.

„ За страдание сегашната коалиция не може да се помири, че служебните държавни управления не престават да имат по-висок рейтинг от настоящето. По метода, по който се оферират измененията, чакам в скоро време да има и друга значима смяна - анулация на изборите. Промени в Конституцията, касаещи правосъдната власт, също са ориентирани още веднъж против президента и да се отнеме правото му да издава укази на назначение и освобождение на ръководителите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. А в случай че след три години президентът е от десницата – отново ли ще се вършат промени в главния закон? И всичко това без публичен спор, без полемика в правната общественост, сред магистрати, неправителствен бранш “, сподели още той. 

„ Този опит за тотална промяна на дневния ред на българите се прави в разгара на лятото, когато медийният мейнстрийм е ангажиран с цената на пържолите и чадърите на плажа. В дните, в които българите се пробват да починат и да се видят със фамилиите си, преди да се заловят с нормалните си грижи – работа, изпращане на децата на учебно заведение, заеми, сметки, грижа за родители и близки. Надявам се рекордната горещина да не приспи народа ни, тъй като в ход е най-престъпния опит в последните години “, приключва Витанов. 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР